top of page

PREZENTARE GENERALA A PIETEI MONDIALE DE STRUGURI DE MASA

Caldura si vremea uscata care au lovit multe parti ale Europei în ultimele saptamini par sa fi avut un impact pozitiv asupra recoltei de struguri din acest an. Producatorii din tarile mediteraneene sunt multumiti de calitatea fructelor în acest sezon, chiar daca recolta a început mai tirziu în unele tari. Dezavantajul este ca exista o concurenta mai mare pe piata internationala. Aceasta este o prezentare generala a situatiei din Europa, dar si o privire asupra sezonului din America Latina.

Italia: sezon exceptional, dar si concurenta crescuta

Este un sezon special pentru producatorii italieni. Nu numai conditiile meteorologice, ci si pretul este exceptional. În Europa de Est, unii comercianti platesc preturi scazute din cauza concurentei din partea Greciei. Oferta din Turcia si Spania vor face ca piata sa fie si mai dificila. "În Grecia, preturile pentru Victoria sunt foarte competitive, iar în curind si Turcia va ajunge cu o recolta exceptionala", spune un comerciant. "Turcia a început deja comercializarea primelor loturi de struguri Sultana, soi apiren foarte dulce". Pina acum doua saptamini, Spania a importat struguri din Apulia, deoarece sezonul spaniol a fost întirziat. Potrivit comerciantului, ultima parte a sezonului poate fi destul de profitabila, datorita soiului alb "Victoria".

Apulia: sezonul de recoltare a inceput devreme

Sezonul din aceasta regiune a început cu 15-20 de zile mai devreme, cu un Brix bun. În prezent se comercializeaza strugurii de soiurile Victoria si Black Magic. "În curind vom începe cu Palieri si primii struguri Red Globe", spune un comerciant. Strugurii sunt exportati în destinatii precum Germania, Olanda, Polonia, Slovacia si Republica Ceha. Orientul Mijlociu absoarbe unele dintre volumele expediate anterior în Rusia, totusi aceste piete sunt înca instabile. Soiurile apirene Sugraone, Sweet Sunshine si Cotton Candy sunt, de asemenea, disponibile. Recolta Cotton Candy a început în saptimina 31. Primul Crimson a fost recoltat la Taranto pe 27 iulie.

Sicilia: cerere mai mare din Orientul Mijlociu si Africa

Potrivit unui comerciant de pe insula, rezultatele acestui sezon sunt similare cu cele din anul trecut. În prima parte a sezonului, în luna iunie, Victoria si Black Magic au fost recoltate cu un randament de 30 de tone/hectar. Calitatea strugurilor a fost buna, dar Brix-ul a fost scazut din cauza temperaturii si ploilor din iunie. Astfel, dezvoltarea zaharului din struguri a fost întirziata.

Pe linga piata interna, exista interes pentru struguri din partea tarilor arabe. În fiecare an, tot mai mari cantitati sunt livrate pe aceste piete. Acest lucru este valabil atit pentru Victoria, cit si pentru Black Magic. Canada, SUA si Sri Lanka sunt, de asemenea, mentionate ca potentiale piete. În plus, cererea din Africa este în crestere. "De exemplu, Nigeria si Camerun au început sa solicite strugurii nostri", spune un comerciant. Desigur, si piata europeana este inclusa pe lista pietelor de export. Franta, Belgia, Elvetia sau Austria sunt cele mai frecvent mentionate. Pentru strugurii ecologici, sezonul de soiuri timpurii se apropie de final, iar recolta din sere a fost terminata la începutul lunii iulie. "Am recoltat deja 80% din strugurii fara seminte, atit albi cit si negri", spune un producator de struguri bio. Campania de recoltare a strugurilor negri, cu seminte s-a încheiat deja. Productia este cu 15% mai mare în acest an, iar pretul este cu 5% peste nivelul din anul trecut.

Spania: un sezon bun, dar care a inceput mai tirziu

În valea Vinalopo, a inceput recoltarea strugurilor Victoria (soi alb, cu seminte), Arra11 si Arra 29, respectiv un soi rosu si alb. Perspectivele sezonului sunt pozitive, spune un producator. Suprafata companiei a fost extinsa si se asteapta o productie de buna calitate. Sezonul a inceput mai tirziu, din cauza temperaturilor scazute.

Franta: sezonul bun, cu o mica întirziere

Sezonul francez de recoltare a strugurilor de masa tocmai a început. Un comerciant vorbeste despre experientele sale. "Se promite un sezon minunat. Suntem în masura sa furnizam un produs de înalta calitate". Strugurii Muscat se disting cel mai mult. "Caldura severa care a lovit Europa în ultimele saptamini a provocat citeva mici întirzieri în procesul de productie." Sunt necesare citeva nopti racoroase pentru ca productia sa creasca si speram ca vor veni în curând. Din cauza ca sunt prognozate furtuni, am vrea sa recoltam înainte ca acestea sa deterioreze strugurii".

Germania: excedentul de fructe simburoase are impact asupra pietei strugurilor

In ultimele zile, ererea de struguri a ramas în general scazuta pe pietele angro din Germania. Potrivit comerciantilor, acest lucru se datoreaza ofertei mari de fructe simburoase. Strugurii italieni domina comertul en-gros peste tot, în special soiurile Festival Seedless si Victoria. Soiurile de struguri din Turcia devin din ce în ce mai populare si, datorita raportului bun pret-calitate, ele devin o alternativa din ce în ce mai interesanta a strugurilor italieni. Comerciantii mentioneaza o crestere constanta a soiurilor mai putin cunoscute, printre care Royal Summer, Doria Seedless si Scarlet Dew. Exista unele soiuri de struguri grecesti si spaniole, precum si soiuri franceze, cu toate acestea, se subliniaza ca acestea au o cota de piata limitata.

Peru: se preconizeaza o recolta mai mare decit in anii trecuti

Primele estimari indica faptul ca exporturile au oscilat între cele 43 milioane si 45 milioane de ladite (8,2 kg) în sezonul 2018/2019. Aceasta campanie începe de la sfirsitul lunii. Anul trecut, tara a expediat 33 milioane de ladite. Prin restabilirea productiei în nordul tarii, exporturile ar putea creste. "Ne asteptam la o renastere majora în productie în Piura si Ica", spune un comerciant. Aceasta renastere a fost posibila si datorita conditiilor meteorologice favorabile. Pentru sezonul urmator, Peru poate adauga Vietnam si Malaezia pe lista pietelor de export.

Mexic: cantitati scazute fata de anii trecuti

Producatorii din Sonora vor acumula aproximativ 19 milioane de ladite cu struguri, care vor fi comercializate atit în ​​interiorul, cit si în afara Mexicului. Statul are un total de aproximativ 14.000 de hectare dedicat culturii în zonele Hermosillo, San Miguel de Horcasitas, Caborca ​​si Cajeme.

Un total de aproximativ 15,5 milioane de ladite sunt exportate, iar celelalte 3,5 milioane de ladite sunt distribuite pe piata interna. În acest sezon, productia se pare ca a scazut cu 35% în timpul campaniei de recoltare din mai si iunie din cauza conditiilor meteorologice. Volumul mai mic a avut un impact pozitiv asupra pretului. Strugurii se exporta în aproximativ 30 de tari. Principalele piete de export sunt Canada, Marea Britanie, Japonia, Taiwan, Singapore, Indonezia, Malaezia, Noua Zeelanda si unele tari din America Latina, cum ar fi Nicaragua, Argentina, Guatemala si El Salvador.

Producatorii din Sonora trebuie sa faca fata furturilor. Potrivit asociatiei producatorilor, aproximativ 2.000 de ladite au fost furate de la diferiti producatori din provincie. Aceasta are ca rezultat pierderi în valoare de 2 milioane de dolari.

Chile: se concentreaza pe exporturile catre Asia

În saptamina 25, exporturile au fost de 731.851 tone si au fost doar cu citeva sute de tone mai mici decit volumul realizat cu un an mai devreme. Acesta a fost un semn bun, deoarece ploaia a avut un impact asupra recoltei soiurilor tirzii din sudul Chinei centrale. Exporturile constau în principal din struguri rosii, fara seminte (62%), struguri albi (20%) si negri (15%). Principalele destinatii sunt SUA (74%), China / Hong Kong (8%), Regatul Unit (5%), Coreea de Sud (2,4%) si Japonia (1,8%).

SUA: Oferta de struguri bio a revenit la valorile normale

Dupa un început lent al sezonului de struguri ecologici, aprovizionarea a revenit la normal. Începutul tirziu se datoreaza vremii neobisnuite din aceasta primavara. "Am avut o primavara foarte rece care a durat pina la jumatatea lunii iunie". ne-a comunicat un producator. Ulterior însa, mercurul din termomentre a urcat rapid si a urmat o vara fierbinte. Cererea de struguri este stabila. "Piata a fost un pic mai lenta pentru soiurile negre, dar buna pentru cele albe. Cererea nu este în concordanta cu oferta, dar este înca stabila si buna", spune un comerciant. Pretul este la un nivel comparabil cu cel din anul trecut.

China: se concentreaza mai mult pe exporturi

Sezonul a început în jurul lunii iunie. Din acel moment, aprovizionarea cu struguri a început sa creasca încet. Datorita diversificarii în ceea ce priveste soiurile si perioadele de recoltare, strugurii chinezi sunt disponibili pentru o perioada mai lunga de timp. Se asteapta ca sezonul sa se încheie în noiembrie. Cel mai cultivat soi este Red Glob.

Australia: China este cel mai important consumator

Strugurii sunt recoltati între noiembrie si mai. Victoria este cea mai importanta zona de cultivare. Sezonul care s-a încheiat cu citeva luni în urma a fost excelent, potrivit producatorilor. Cele mai recente cifre din Hort Innovation arata ca pina în iunie 2017 au fost recoltate 171.637 tone în valoare de 534,4 milioane de dolari. Dintre acestea, 106,666 tone au fost exportate. China este cel mai important cumparator de fructe. Desi unii cultivatori au comercializat întreaga recolta pe aceasta piata, altii cauta oportunitati, de exemplu, în Japonia. Strugurii sunt, de asemenea, importati, în special din SUA.

bottom of page