top of page

Suport financiar la achizitionarea foitelor generatoare de sulf pentru cei interesati de exportul ma


Obiectul asistentei financiare – finantarea a foitelor generatoare de SO2 - necesare in cazul transportului maritim.

Context si obiective

Fundatia Reprezentanta din Republica Moldova a Fundației Elvetiene HEKS-EPER implementează proiectul “ Imbunatatirea producerii si a accesului la piata pentru producatorii de struguri “. Proiectul dezvolta interventii conform principiilor Market System Development (MSD) si are drept scop cresterea veniturilor producatorilor de struguri din Moldova.

Finantarea foitelor generatoare de SO2 face parte din setul de interventii care deriva din obiectivul proiectului de a diversifica pietele de import pentru strugurii de masa din Republica Moldova, astfel diminuindu-se riscurile legate de dependenta de pietele traditionale.

In Republica Moldova, pina la moment, metoda de transport in cazul exportului de struguri este cea terestra, datorita faptului ca strugurii sunt exportati preponderent în tarile limitrofe sau din regiunile apropiate. Totusi, la nivel mondial, in peste 75 % din exporturile de struguri de masa se practica calea maritima de transport. Strugurii de masa sunt un produs de o valoare adaugata înalta, cu o cerere mare in intreaga lume, astfel ca pentru destinatiile îndepartate transportul maritim este modalitatea transport cea mai rentabila. Conform datelor prezentate de Serviciul Vamal, pina in anul 2018, Republica Moldova nu a exportat struguri de masa pe cale maritima.

Cel mai mare dezavantaj al transportului pe cale maritima este perioada indelungata, in medie 35 de zile, dar variaza în dependenta de distanta si numarul transbordarilor. Datorita faptului ca tratarea cu SO2 a strugurilor, in conditii de depozit, se face odata la 7 zile si fiindca aceasta nu poate fi realizata pe perioada transportului maritim, o solutie recomandata este folosirea foitelor generatoare de SO2. Foitele generatoare de SO2 contin metabisulfit, care reactioneaza la umiditate atunci cind strugurii transpira, astfel declansind o reactie chimica care determina foitele sa elibereze dioxid de sulf, in asa mod impiedicind strugurii sa fie afectati de mucegaiul cenusiu in timpul transportului.

Scopul

Incurajarea producatorilor/exportatorilor de struguri de masa in diversificarea destinatiilor de export.

Cuantumul asistentei financiare

  • Finantarea foitelor generatoare de SO2, necesare pentru un container maritim de 40’.

  • Asistenta financiara nu va depasi suma de 20000 MDL per container maritim de 40’.

Termene si conditii de acordare

  • asistenta financiara se va acorda dupa incheierea unui acord de parteneriat cu beneficiarul de asistenta financiara, dupa ce acesta va demonstra ca are incheiat un contract cu furnizorul de foite de generatoare de SO2.

  • asistenta financiara doar pentru exportul strugurilor de masa pe cale maritima.

  • acelasi exportator/producator va fi eligibil pentru finantarea foitelor generatoare de SO2 pentru exportul a maxim un container de struguri de masă .

  • asistenta financiara se va acorda in limita fondurilor disponibile prin incheierea unui contract de finantare.

  • asistenta financiara se va acorda prin metoda rambursarii, dar nu mai tirziu de 31.12.2018 si doar dupa exportul propriu-zis.

  • acordarea asistentei financiare se va face conform principiului “primul venit, primul servit” si in conformitate cu criteriile de evaluare a cererilor.

  • data limita de primire a cererilor este 31.08.2018

Cerinte fata de aplicant:

  • Completeaza o cerere - formular de aplicare pentru asistenta financiara, accesind urmatorul link: https://docs.google.com/forms/d/1uOtCk3KCZNd3xSOk-A3nHbNJPzwsm29Y4N6uwcDWK5I

  • Demonstreaza prin acte confirmative statutul de persoana juridica ce desfasoara activitate agricola pe teritoriul Republicii Moldova si/sau de comert extern in conformitate cu legislatia in vigoare.

Cheltuieli eligibile :

  • Costul de achizitionare a seturilor cu foite generatoare de SO2

Criteriile de evaluare a cererilor de finantare a foitelor generatoare de SO2

Pentru informatii suplimentare apelati la numarul: 068040202 sau scrieti la adresa: lilian.hincu@heks-eper.org

Pentru informații suplimentare apelați la nr. 068040202 sau

scrieți la adresa lilian.hincu@heks-eper.org

bottom of page